Heb je Haarlem ooit overwogen als een plek om te ontdekken?


Normaal gesproken zijn de hotspots in Nederland steden als Amsterdam, Den Haag en misschien Rotterdam.
Haarlem wordt nauwelijks in één zin genoemd, terwijl er veel te doen is in de authentieke stad.
Wat is er te doen in Haarlem, vraag je je af? Dat is een goede vraag.

Om die vraag uitgebreid te beantwoorden, hebben we een top 5 samengesteld van dingen om te doen in Haarlem – of het nu een activiteit is om te doen of bezienswaardigheden midden in je uitzicht!

#1 De Grote Markt van Haarlem
Het eerste op de lijst is waarschijnlijk het eerste wat je ziet als je zaterdag naar Haarlem komt. Helaas wordt de Grote Markt alleen op zaterdag gehouden.
Als je het geluk hebt om de Grote Markt van Haarlem mee te maken, loop dan eens langs de kraampjes, scan wat rond en je zult van alles tegenkomen: picknickartikelen, verse producten van vlees, kaas die voor je klaar ligt om af te halen, verse bloemen die klaarstaan om je kamer op te fleuren en andere interessante dingen die je kunt tegenkomen tijdens je wandeling over de Grote Markt van Haarlem. Kom langs en zie zelf wat je kunt tegenkomen

#2 Grote of St. Bavokerk (Grote Kerk van St. Bavo)
Deze prachtige bezienswaardigheid moet in de eerste plaats niet worden verward met de kathedraal van Haarlem, ondanks het feit dat deze de naam Kathedraal van Bavo draagt. De Grote Kerk staat niet alleen bekend om haar verbluffende uiterlijk, maar ook om het feit dat ze uit de middeleeuwen stamt, een schoolvoorbeeld van ‘an oldie but a goodie’.
De ooit katholieke maar nu protestantse kerk heeft het Haarlemse orgel met meer dan 5000 pijpen, prachtige glas-in-loodramen en meer dan 400 grafstenen. Het beste is dat je de Grote Kerk van Haarlem zelf kunt bezoeken en een ervaring op maat kunt hebben met dit gigantische stuk geschiedenis. Houd rekening met de openingstijden en de toegangsprijs per persoon.

Molen De Adriaan #3
Aan de rand van de oude binnenstad van Haarlem staat De Molen van Haarlem, De Adriaan. Hij werd gebruikt om steen, tabak en graan te breken. Tot op de dag van vandaag is het met zijn 34 meter een bezienswaardigheid die moeilijk te missen is, ondanks het feit dat het in 2002 werd herbouwd vanwege een brand. Na de reconstructie staat het nog net zo hoog aan de oever van het Spaarne en is het een van de topattracties van Haarlem. Tegenwoordig doet het dienst als museum, waar rondleidingen in de molen volgens ons de moeite waard zijn. Houd ook hier rekening met de openingstijden en prijzen voordat je een bezoek brengt.

#4 Corrie ten Boom Huis
Een bezienswaardigheid die niet zo gigantisch is als de eerste, maar nog indrukwekkender, is het Corrie ten Boom Huis. Wat het zo speciaal maakt is de geschiedenis erachter, met betrekking tot de Tweede Wereldoorlog. Het huidige museum was vroeger een huis dat werd bewoond door de familie ten Boom, een christelijke familie die Joden en anderen hielp die destijds probeerden te ontsnappen aan de nazi’s. Een valse muur in Corrie’s slaapkamer hielp de mensen met succes verborgen te blijven. Corrie’s kamer en de schuilplaats zijn bezienswaardigheden die je moet zien als je in Haarlem bent.

#5 Jopenkerk (Jopen Brouwerij en Haarlemse Craft Beer Bars)
Onze top 5 van dingen die je moet zien of proberen zou niet compleet zijn zonder een verwijzing naar de smaak van lokaal ambachtelijk bier. Haarlem heeft een lange geschiedenis op het gebied van bier brouwen. Van de vele bars die de stad rijk is, is Jopenkerk de populairste brouwerij. In de voormalige Jacobskerk gebruiken de brouwers het klassieke Haarlemse recept uit de 15e en 16e eeuw, naast hun andere unieke en bekroonde brouwsels.
Geen fan van bier? Geen probleem!
De Jopenkerk is een geweldige plek om even bij te komen van alle mooie bezienswaardigheden.